Choď na obsah Choď na menu

Mocný bojovník - cesnak!

1. 6. 2022

         Cesnak kuchynský (Allium sativum) pochádza zo Strednej Ázie, kde pôvodne rástol divý cesnak. Jeho pestovanie je dnes pomerne rozšírené. A právom.

 

         Cesnak je naozaj veľmi silný partner v našej ceste za zdravím. Jeho najvýznamnejšie liečivé účinky:

 

-         upevňuje imunitu,

 

-         pôsobí antibakteriálne a antimykoticky,

 

-         znižuje krvný tlak,

 

-         predchádza kôrnateniu ciev, znižuje hladinu cholesterolu,

 

-         povzbudzuje látkovú premenu,

 

-         pomáha pri cukrovke,

 

-         pomáha pri črevných a žalúdočných ťažkostiach.

 

         Nemusíte sa báť, že v prípade nejakej z vyššie uvedených ťažkostí musíte cesnak konzumovať v nejakých obrovských množstvách. Pre terapeutické účinky sa uvádza množstvo dva strúčiky denne. Pridajte si ich napríklad do šalátu z akejkoľvek surovej zeleniny.

 

         Určite sa už stretli aj s mnohými ľudovými receptami, ktoré sa u nás bežne tradujú. Či už na boľavé zuby, alebo pri bolesti hlavy, apod.

 

         Osvedčil sa aj tento trochu netradičný spôsob liečenia akné: nakrojte strúčik cesnaku a vytlačenou šťavou potriete postihnuté miesto.

 

         V tradičnej východnej medicíne je cesnak prostriedkom pre zachovanie dlhovekosti. Užíva sa doma pripravená tinktúra z cesnaku a čistého liehu.

 

         A ešte nejaké tipy, aby vás neodradil cesnakový zápach: odporúča sa rozhrýzť dve kávové zrniečka, požuť trochu petržlenovej vňate, vypiť trochu mlieka a samozrejme zubná pasta a ústna voda.

 

         Na záver pripájam zaujímavý recept:

 

Cesnakové víno.

20 strúčikov cesnaku, 3 citróny, voda, med.

Cesnak olúpeme a prelisujeme. Pridáme šťavu z citróna a zalejeme litrom prevarenej studenej vody. Necháme cez noc stáť, precedíme a zmiešame podľa chuti s medom. Užívame lyžicu ráno a večer. Pomáha najmä pri žalúdočných problémoch, vysokom krvnom tlaku a vysokom cholesterole.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.