Mocný bojovník - cesnak!
Cesnak kuchynský (Allium sativum) pochádza zo Strednej Ázie, kde pôvodne rástol divý cesnak. Jeho pestovanie je dnes pomerne rozšírené. A právom.
Cesnak je naozaj veľmi silný partner v našej ceste za zdravím. Jeho najvýznamnejšie liečivé účinky:
- upevňuje imunitu,
- pôsobí antibakteriálne a antimykoticky,
- znižuje krvný tlak,
- predchádza kôrnateniu ciev, znižuje hladinu cholesterolu,
- povzbudzuje látkovú premenu,
- pomáha pri cukrovke,
- pomáha pri črevných a žalúdočných ťažkostiach.
Nemusíte sa báť, že v prípade nejakej z vyššie uvedených ťažkostí musíte cesnak konzumovať v nejakých obrovských množstvách. Pre terapeutické účinky sa uvádza množstvo dva strúčiky denne. Pridajte si ich napríklad do šalátu z akejkoľvek surovej zeleniny.
Určite sa už stretli aj s mnohými ľudovými receptami, ktoré sa u nás bežne tradujú. Či už na boľavé zuby, alebo pri bolesti hlavy, apod.
Osvedčil sa aj tento trochu netradičný spôsob liečenia akné: nakrojte strúčik cesnaku a vytlačenou šťavou potriete postihnuté miesto.
V tradičnej východnej medicíne je cesnak prostriedkom pre zachovanie dlhovekosti. Užíva sa doma pripravená tinktúra z cesnaku a čistého liehu.
A ešte nejaké tipy, aby vás neodradil cesnakový zápach: odporúča sa rozhrýzť dve kávové zrniečka, požuť trochu petržlenovej vňate, vypiť trochu mlieka a samozrejme zubná pasta a ústna voda.
Na záver pripájam zaujímavý recept:
Cesnakové víno.
20 strúčikov cesnaku, 3 citróny, voda, med.
Cesnak olúpeme a prelisujeme. Pridáme šťavu z citróna a zalejeme litrom prevarenej studenej vody. Necháme cez noc stáť, precedíme a zmiešame podľa chuti s medom. Užívame lyžicu ráno a večer. Pomáha najmä pri žalúdočných problémoch, vysokom krvnom tlaku a vysokom cholesterole.