10 bojovníkov pre zdravie
Je isté, že niektoré potraviny sú živnou pôdou pre delenie rakovinových buniek. Poskytujú im výživu, akú tieto bunky pre svoje množenie potrebujú. Oproti tomu je mnoho potravín, ktoré pôsobia preventívne proti tejto hroznej chorobe a sú aj také, ktoré Vám môžu v boji s existujúcou chorobou pomôcť...
Pri neustále sa opakujúcom procese delenia buniek, ktorý v našom organizme prebieha počas celého nášho života, často dôjde k poruche – vzniku chybnej bunky. Je to celkom bežný jav. Naše telo je na takýto prípad vybavené a ak je zdravé, okamžite dochádza k napadnutiu a zlikvidovaniu takto zdegenerovaných buniek.
Toto je však ideálny stav.
Keď ale svoje telo kŕmime potravou, ktorá podporuje uvedené degeneratívne bujnenie, bránime tak nástupu autoimunitných procesov a postupne dochádza k rozvoju ochorenia.
Rast nádorových buniek podporujú rôzne, často skryté zápalové procesy a faktory, ktoré tieto zápaly vyvolávajú. Je to predovšetkým potrava obsahujúca rafinovaný cukor, nadbytok nesprávnych tukov, najmä omega-6 mastných kyselín, rastové hormóny, ktoré dnes bežne obsahuje mäso a neorganické mliečne výrobky. Hovorí sa im aj urýchľovače. O tom ale budeme hovoriť v inom článku.
Existuje však aj opak urýchľovačov, akési „anti-urýchľovače“. Nie sú to iba vitamíny, minerály a antioxidanty. Ak je rastlina, či už malá bylinka, alebo strom, v prírode napadnutá, aby prežila, musí byť vyzbrojená účinnými látkami, ktoré ju ochránia. Ide o fytochemické zložky s antibakteriálnymi, antihubovými a insekticídnymi vlastnosťami, ktoré pôsobia na biologické mechanizmy potenciálnych agresorov.
A tieto látky pomôžu aj Vám.
Pre zaujímavosť uvediem príbeh, ktorý vo svojej knihe Proti rakovine nie sme bezmocní opisuje dr. David Servan-Schreiber: Išlo o pacienta menom Lenny, ktorému diagnostikovali rakovinu pankreasu v pokročilom štádiu, pričom lekári mu dávali šancu na prežitie niekoľko mesiacov. Zúfalá Lennyho manželka sa obrátila s prosbou o pomoc na uznávaného odborníka, zaoberajúceho sa dlhé roky liečivými účinkami potravy proti tejto chorobe, Richarda Béliveaua. Bola ochotná urobiť čokoľvek, aby svojmu mužovi pomohla. Nemali čo stratiť.
Béliveau dal žene zoznam potravín a povedal jej toto: „ Rakovina je ako cukrovka. Musíte sa o ňu starať každý deň. Máte niekoľko mesiacov, potraviny z tohto zoznamu musia byť obsiahnuté v každom jedle počas celého obdobia bez akýchkoľvek výnimiek. Nestačí ich jesť len príležitostne. Z tohto zoznamu sa nesmiete vychýliť.“
Okrem uvedeného zoznamu potravín, Béliveau ešte zakázal prijímanie akýchkoľvek tukov okrem ľanového, repkového, alebo olivového oleja, aby sa vylúčil príjem omega-6 mastných kyselín podnecujúcich zápal.
Lennyho stav sa postupne zlepšoval, bolesti ustúpili, mohol vstať. Žil ešte takmer päť rokov. Išlo o priekopnícky príbeh, ktorý výrazne ovplyvnil aj ďalšie Béliveauove bádanie.
Zaujíma Vás, čo bolo na spomínanom zozname potravín? Boli tam uvedené tieto:
● Bobuľovité ovocie – maliny, jahody (lesné), černice, čučoriedky. Musia však byť surové, prípadne zmrazené. Obsahujú veľké množstvo antioxidantov a polyfenolov, ktoré potláčajú angiogenézu.
● Cibuľa, cesnak, pór, pažítka – síra, ktorú obsahujú potláča karcinogénne účinky niektorých látok, ako napr. nitrozamínov. Cesnak je asi najstaršie známe antibiotikum. Všetky pomáhajú regulovať krvný tlak, čo súvisí tiež s uvoľňovaním inzulínu a rastového faktora inzulínu, a teda s rastom rakovinových buniek. Účinkujú na apoptózu.
● Zelený čaj – je bohatý na antioxidanty a pôsobí detoxikačne. Uľahčuje apoptózu (usmrtenie) rakovinových buniek. Obsahuje tiež veľké množstvo polyfenolov vrátane katechínov, ktoré spomaľujú rast ciev privádzajúcich výživu tumoru a metastázam.
● Kurkuma – táto súčasť karí korenia je najsilnejšou dodnes zistenou prírodnou protizápalovou látkou. Podnecuje apoptózu rakovinových buniek a potláča angiogenézu.
● Brokolica, karfiol, kapustová zelenina – látky, ktoré obsahujú chránia bunky pred premenou na rakovinové. Nemali by sa však variť. Pripravujte ich na pare.
● Ďumbier – dnes asi viac používame pod názvom zázvor. Pôsobí silne protizápalovo a antioxidačne. Redukuje tvorbu nových ciev. Nápoj pripravený z ďumbiera pomôže zmierniť nevoľnosť pri chemoterapii.
● Rajčiny – okrem preventívnych účinkov, môže lykopén predĺžiť prežívanie pri niektorých druhoch rakoviny. Rajčiny je však potrebné tepelne upraviť, aby sa lykopén uvoľnil a pre lepšie vstrebávanie pridať olej, najlepšie olivový.
● Omega-3 mastné kyseliny – pôsobia protizápalovo a proti rozširovaniu metastáz. Najlepšími zdrojmi sú mastné morské ryby, olej z ľanového semena alebo samotné ľanové semienka.
● Sója – obsahuje izoflavóny, ktoré blokujú stimuláciu rakovinových buniek a zabraňujú angiogenéze. Jej význam sa spája predovšetkým s prevenciou rakoviny prsníka.
● Horká čokoláda – musí mať aspoň 75 % kakaa. Obsahuje antioxidanty, proantokyanidíny a polyfenoly, ktoré spomaľujú rast rakovinových buniek a bránia angiogenéze. Nekombinujte ju s mliekom a mliečnymi výrobkami.
Uvedený výpočet nie je v žiadnom prípade úplný. Zoznam potravín, ktoré obsahujú molekuly účinne bojujúce proti rakovine je ešte oveľa dlhší.
Stravu prijímame každý deň minimálne trikrát. Vyberajme si preto tie správne potraviny, ktoré nám pomôžu chrániť sa pred týmto ochorením absolútne prirodzenou cestou.